Szanowanie jedzenia w placówkach edukacyjnych – warsztaty
Zarząd Zieleni Miejskiej w Krakowie wraz z firmami Venturis Horeca oraz Winiary zapraszają przedstawicieli przedszkoli oraz szkół podstawowych – dyrekcję, intendentki i intendentów, personel kuchni, zainteresowanych nauczycieli – do udziału w warsztatach "Szanowanie jedzenia w placówkach edukacyjnych – jak polepszać jakość i marnować mniej żywności?".
Program warsztatów:
- Dlaczego wyrzucamy jedzenie w placówkach edukacyjnych?
- Kluczowe problemy z tym związane.
- Ile jedzenia marnuje się w placówkach edukacyjnych w kg i zł?
- Jak normy żywieniowe i kontrole wpływają na skalę marnotrawstwa?
- O jadłospisie.
- O resztkach i dokładkach.
- O nieobecnościach.
- O maszynach vendingowych i sklepikach w szkołach
- Propozycje rozwiązań problemów na poziomie placówki, miasta, kraju – co realnie i praktycznie można zrobić?
- Jak planować produkcję, aby generować oszczędności?
- Budowanie świadomości dzieci a wyrzucanie jedzenia.
- Co jeśli będziemy gotować dla wszystkich dzieci? (plany Rządu)
- Podsumowanie – o programie Winiar dla szkół podstawowych.
Termin: 21 marca 2024, w godz. 10-14, Sala Kupiecka w Urzędzie Miasta Krakowa, Pl. Wszystkich św. 3-4
W trakcie wydarzenia przewidziany jest poczęstunek dla uczestników.
Prosimy o zgłaszanie chęci udziału w wydarzeniu poprzez rejestrację za pośrednictwem LINKU.
Ilość miejsc ograniczona.