Zespół Szkół Zawodowych Nr 2
Zespół Szkół Zawodowych Nr 2 w Krakowie, os. Szkolne 18
Technik Budownictwa – zawód poszukiwany na rynku pracy
1. Opis zawodu:
Absolwent kończący szkołę w zawodzie technik budownictwa będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:
- posługiwania się dokumentacją techniczną,
- projektowania prostych elementów konstrukcyjnych budowli,
- opracowania projektów organizacji robót,
- dobierania sprzętu, maszyn,
- kierowania gospodarką materiałową,
- wykonywania podstawowych badań laboratoryjnych,
- analizowania warunków gruntowych,
- wykonywania przedmiarów i obmiarów robót,
- przeprowadzania kontroli jakości robót,
- wykonywania kalkulacji robót,
- wykorzystywania specjalistycznych programów komputerowych.
2. Uzyskane kwalifikacje:
Warunkiem uzyskania tytułu technika budownictwa jest zdanie dwóch egzaminów potwierdzających kwalifikacje zawodowe:
• BUD.12 Wykonywanie robót murarskich i tynkarskich,
• BUD. 14 Organizacja i kontrola robót budowlanych oraz sporządzanie kosztorysów.
3. Możliwość podjęcia pracy zawodowej:
Absolwent technikum budowlanego znajdzie zatrudnienie w:
- w firmach budowlanych,
- w biurach projektowych,
- w organach administracji państwowej i samorządowej,
- wytwórniach i składach materiałów budowlanych,
- administracjach budynków,
- firmach zarządzających nieruchomościami,
- może prowadzić własną działalność gospodarczą.
Po ukończeniu technikum może rozwijać swoje zainteresowania na studiach wyższych technicznych lub kontynuować naukę w tym zawodzie na kierunkach takich jak :
- budownictwo,
- budownictwo wodne,
- inżynieria środowiska,
- architektura.
4. Sylwetka absolwenta
Absolwent kończący szkołę w zawodzie technik budownictwa będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:
- posługiwania się dokumentacją techniczną,
- projektowania prostych elementów konstrukcyjnych budowli,
- opracowania projektów organizacji robót,
- dobierania sprzętu, maszyn,
- kierowania gospodarką materiałową,
- wykonywania podstawowych badań laboratoryjnych,
- analizowania warunków gruntowych,
- wykonywania przedmiarów i obmiarów robót,
- przeprowadzania kontroli jakości robót,
- wykonywania kalkulacji robót,
- wykorzystywania programów komputerowych.
Technik Informatyk
Marzysz o ciekawym zawodzie i perspektywicznej pracy?
Chciałbyś w przyszłości pracować w dynamicznie rozwijającej się branży?
Chcesz poznać jak działa świat oprogramowania i jak zbudowana jest sieć komputerowa?
Postaw na dobry zawód – zostań Technikiem Informatykiem – ucz się w ZSZ nr 2.
Technik informatyk to zawód łączący w sobie wiedzę z techniki, elektroniki, informatyki i programowania. Program nauczania obejmuje naukę praktycznych umiejętności, które wykorzystasz w przyszłości podejmując pracę w sektorze IT. Podczas 5 letniej nauki na kierunku Technik Informatyk możesz nauczyć się diagnostyki i serwisowania sprzętu komputerowego. Poznasz sposoby naprawy komputerów i administrowania systemami operacyjnymi. Praktyczne podejście do prowadzonych zajęć, duża liczba ćwiczeń i rzeczywiste problemy komputerowe sprawią że będziesz biegle poruszał się w terminologii technicznej znając zasady pracy na stanowisku serwisanta sprzętu komputerowego.
Duża częścią zajęć na kierunku technik informatyk to praca z oprogramowaniem systemowym takim jak Linux, Windows Serwer i Ubuntu Serwer. Rozwiązując zadania, które wymagane są od administratora systemów operacyjnych zdobędziesz unikalne umiejętności do tego, żeby zarządzać systemami operacyjnymi w wybranych jednostkach gospodarczych. Współczesne firmy i przedsiębiorstwa w ramach swoich działań operacyjnych przetwarzają
i gromadzą dużo danych cyfrowych. Do optymalnego funkcjonowania potrzebują sprawnie działającej infrastruktury sieciowej. Zmiana jaka dokonuje się na przestrzeni ostatnich lat – czyli zastępowanie dotychczasowego medium transmisyjnego medium o większej transmisji przesyłu danych powoduje stałe zapotrzebowanie na wykwalifikowaną kadrę. Taką kadrę mogą stanowić m.in. technicy informatycy, którzy na zajęciach na 1 i 2 roku nauczania uczą się jak budować sieć komputerową, obsługiwać narzędzia do budowy sieci, poznają nowoczesne topologie sieci a także administrują serwerowe systemy operacyjne.
W zawodzie technika informatyka szczególne znaczenie odgrywa nauka programowania. Od pierwszych lat nauki na zajęciach z przedmiotów zawodowych wprowadzane są tajniki wiedzy programistycznej. Na początku Python - znakomity język dla każdej osoby, która chce szybko nauczyć się podstaw programowania. Język o ogromnych możliwościach, który swoje prawdziwe możliwości wykorzystuje w Uczeniu Maszynowym i programowaniu robotów.
Na dalszych latach nauki stopniowo wprowadzane są nowe języki takie jak Javascript i PHP – bez których tworzenie współczesnych aplikacji internetowych nie jest możliwe.
Jednak, żeby wykształcić wszechstronną osobę, która odnajdzie się na rynku pracy na kierunku technik informatyk uczymy się również projektowania i administrowania bazami danych. Nasi uczniowie poznają szerokie spektrum oprogramowania do opracowywania graficznych interfejsów użytkownika – m.in. programy graficzne, programy do obsługi multimediów, a także programy do obróbki audio i video.
Kierunek kształcenia jest ciekawą propozycją dla każdej osoby zainteresowanej nowoczesną techniką informatyczną. Stanowi znakomite przygotowanie młodego człowieka do dynamicznie zmieniającego się rynku pracy, który poprzez uniwersalne wykształcenie i praktyczną wiedzę przygotowuje się do podjęcia atrakcyjnej pracy i kontynuowania nauki na studiach technicznych.
Technik żywienia i usług gastronomicznych
Technik żywienia i usług gastronomicznych to idealny zawód dla osób chcących realizować swoje pasje kulinarne
i poznawać tajniki sztuki kulinarnej oraz chcących zdobyć dobry i poszukiwany na rynku pracy zawód.
Kto powinien wybrać ten zawód?
Zawód technik żywienia i usług gastronomicznych powinny wybrać osoby, które są:
- pasjonatami dietetyki i nowoczesnych trendów w żywieniu,
- zainteresowane pracą w renomowanych restauracjach w Polsce i za granicą,
- kreatywne i operatywne w działaniu,
- mają wyobraźnię i zmysł estetyczny,
- chcą awansować i rozwijać się,
- lubią pracować w zespole.
W trakcie nauki uczniowie zdobywają następujące umiejętności zawodowe:
- przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów,
- stosowania receptur gastronomicznych,
- układania i oceny jadłospisów,
- układania diet zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia,
- organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych,
- stosowania technik nakrywania stołu,
- współpracy w zespole,
- obsługi specjalistycznych programów komputerowych,
- planowania i kalkulowania kosztów produkcji,
- wykorzystywania nowoczesnych urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw,
- przechowywania i utrwalania żywności,
- języka obcego zawodowego,
- prowadzenia własnej działalności gospodarczej,
- przygotowania oferty gastronomicznej, jej promocji i reklamy.
Absolwent tej szkoły może znaleźć zatrudnienie we wszystkich typach zakładów gastronomicznych: restauracjach, barach, kawiarniach, stołówkach, domach opieki, itp. oraz prowadzić własną działalność gospodarczą.